Nieuwe TPD van kracht – dampersgemeenschap woedend

Deze week is er gestemd in het EU parlement inzake de nieuwe TPD (Tobacco Products Directive). De Tabaksrichtlijn. Met 478 stemmen voor en 130 stemmen tegen is de nieuwe TPD helaas erdoor en dus aangenomen.

In de aanloop naar deze stemming schreef ik een aantal weken terug al een bericht hierover en ik beweerde toen dat de nieuwe TPD nogal ongunstig zou zijn voor de E-sigaret. Nu de details aan het licht komen en alle nieuwe regels worden vertaald naar begrijpbaar Nederlands, ben ik eerder van mening dat er sprake is van een serieus gevaar. Dat de E-sigaret überhaupt onder de nieuwe TPD valt is misschien nog te begrijpen, maar dat er naast een aantal zeer onduidelijke regels ook regels in zijn opgenomen die het mogelijk maken de E-sigaret in haar huidige hoedanigheid te kunnen verbieden, stuit natuurlijk op volledig onbegrip van de dampersgemeenschap.

Boos is waarschijnlijk nog te zacht uitgedrukt, woede begint op te komen. In maart 2014 zal middels een laatste formaliteit binnen het EU parlement de nieuwe TPD worden bekrachtigd en moeten de 28 Europese lidstaten elk voor zich binnen een tijdsbestek van maximaal 2 jaar het geheel omzetten in een landelijke wetgeving.

Artikel 20 van de nieuwe TPD

De nieuwe regels voor de E-sigaret worden beschreven in artikel 20 van de nieuwe TPD. Het gaat voornamelijk om voorwaarden waar E-sigaretten en E-Liquids aan moeten voldoen. Smaakstoffen worden overigens niet gereguleerd met de TPD maar aan de landen zelf overgelaten. Acceptabele regels zegt het EU parlement. Echter voor de dampersgemeenschap in het binnen- en buitenland zijn deze nieuwe regels zeer onacceptabel en voelt het aan alsof er rake klappen worden uitgedeeld. Concreet gaat het vooral over de volgende zaken (het cursief gedrukte zijn eigen opmerkingen en commentaar):

 • Nicotine houdende E-Liquid (vloeistof voor de E-sigaret) mag alleen nog maar worden verkocht in flesjes met een maximale inhoud van 10 milliliter (niet nicotine houdende E-Liquids vallen niet onder deze maatregel). Alleen maar kleine flesjes kost veel meer en verhoogt eerder de kans op verstikkingsgevaar bij kinderen.
 • Het nicotinegehalte mag maximaal nog maar 20 milligram per milliliter bedragen. Nicotine houdende E-Liquid met een nicotinegehalte boven de 20 mg/ml moet als een medicijn behandeld worden. Niet bevorderlijk voor die mensen die willen overstappen en meer nicotine nodig zouden hebben om hun stopkans te garanderen. Die moeten dan maar gewoon blijven roken? Door deze maatregel worden circa 30% van de rokers uitgesloten als potentiële damper.
 • De tankjes (clearomizers) mogen slechts maximaal een inhoud bevatten van 2 milliliter E-Liquid.
 • De definitie van een E-sigaret is de E-sigaret zoals wij die allemaal kennen, maar ook elk los onderdeel van de E-sigaret valt onder de definitie van een E-sigaret. Dus de losse lithium ion batterij die gebruikt wordt in de APV’s zijn vanaf nu ook een E-sigaret net zoals het tankje en de katoenen wick die er in zit. Volstrekte onduidelijkheid natuurlijk die hiermee wordt opgeroepen.
 • Voordat nieuwe E-sigaretten en/of E-Liquids op de markt mogen worden gebracht, moeten deze 6 maanden voorafgaand aan de release datum zijn aangemeld inclusief een productbeschrijving, productspecificaties, testrapporten met onder andere emissiemeting en een producthandleiding.
 • E-sigaretten moeten een consistente nicotineafgifte kunnen produceren. De veel gevaarlijker dodelijke klassieke tabak sigaret kan dit overigens niet.
 • E-sigaretten moeten volledig lekvrij kunnen worden gevuld.
 • E-sigaretten en/of E-Liquids moeten tamper-proof/child-proof zijn waarbij gedacht moet worden aan kindveilige sluitingen, bediening en andere veiligheidsvoorzieningen.
 • E-sigaretten en E-Liquids mogen worden geclassificeerd als een medicinaal product waarbij het aan de afzonderlijke landen wordt overgelaten hoe zij dit interpreteren.
 • De commissie heeft zich het recht voorbehouden de TPD binnen twee jaar nog eens éénzijdig te mogen verstrengen zonder dat het europees parlement daar nog invloed op kan uitoefenen. Een schandalige regel! Het zou zomaar kunnen betekenen dat de commissaris binnen twee jaar bepaald dat de hervulbare tankjes (clearomizers) volledig worden verboden.
 • De europese lidstaten mogen elk afzonderlijk bepalen de teugels nog strakker aan te trekken dan in de TPD voorgeschreven.
 • De 3 landen regel: als tenminste 3 landen een bepaald type of een bepaalde groep (familie) E-sigaret en/of E-Liquid verbieden kan via de commissie besloten worden dat verbod voor alle lidstaten te laten gelden. Dit zou aan de orde kunnen komen indien er een bepaald gezondheidsrisico zou zijn. En we weten allemaal ondertussen wel hoe snel die kunnen worden uitgevonden.
 • Elk land mag een import en/of export verbod voor een bepaald type of een bepaalde groep (familie) E-sigaret en/of E-Liquid uitspreken, wat vervolgens door de andere landen gerespecteerd moet worden.
 • Als er een significante toename van meer dan 2,5% marktaandeel voor de E-sigaret wordt vastgesteld ten opzichte van het reguliere tabaksproducten marktaandeel, mag artikel 20a verder worden verstrengd.

Politieke procedures en invloeden

Misschien vraag je je af waarom er in maart nog een laatste formaliteit moet plaatsvinden om de nieuwe TPD te bekrachtigen. Dit heeft te maken met het feit dat er op het laatste moment nog een wijziging heeft plaatsgevonden aangaande de etikettering van smaakjes. Eerst mocht de naam van de smaak niet worden vermeld op het etiket en nu mag dat dan wel. Allemaal niet volgens de procedure maar het lijkt erop dat er in dit dossier met regelmaat wordt afgeweken van wat je de ‘normale’ procedure zou noemen. Het heeft een naar luchtje omdat er zaken gebeuren die je doen twijfelen aan eerlijkheid, goede argumentatie en onderbouwing van feiten. Zonder al teveel op details in te gaan omdat je de echte waarheid waarschijnlijk toch nooit kunt achterhalen, kan je rustig stellen dat er geregeld een smerig spelletje wordt gespeeld.

Het feit dat de E-sigaret tig duizenden levens zou kunnen redden is kennelijk ondergeschikt aan geld, positie en macht.

Consequenties van de nieuwe TPD

Ook al hebben de lidstaten maximaal 2 jaar de tijd om de nieuwe TPD in hun landelijke wetgeving te implementeren, er zal al snel het een en ander merkbaar worden in de verschillende landen. In Nederland worden er in maart al enige aanpassingen verwacht omdat Martin van Rijn – Staatssecretaris van Gezondheid, Welzijn en Sport – al maanden lang heeft aangegeven in maart met verdere richtlijnen en maatregelen te komen en dat kan deels gewoon via het Warenwet besluit. Het parlement kan daar nauwelijks invloed op uitoefenen. Het sluit in ieder geval goed aan op de nieuwe TPD.

De E-sigaret winkels en Webshops staan eigenlijk al geruime tijd onder druk en dat zal de komende 2 jaar hoogst waarschijnlijk zo blijven. Het blijft alsmaar de vraag wat nou wel en wat nou niet mag en daar komt bij dat hetgeen nu is vastgelegd in de nieuwe TPD het nog moeilijker zal gaan maken. Het is overduidelijk dat er veel haken en ogen binnen de nieuwe TPD zitten. Voor de kleine ondernemer zeker niet fijn en voor de toekomst behoorlijk onzeker. Vooral de regelgeving omtrent het aanmelden van nieuwe goederen inclusief de geëiste specificaties, testrapporten en dergelijke zal een hoop kosten met zich meebrengen die voor menig webshop het einde zou kunnen betekenen. Zelfs voor de zogenoemde CE (China Export) producten zal dit van toepassing zijn. Zo kunnen deze goederen namelijk onder eigen wetgeving worden geschaald en tegelijkertijd wordt hiermee natuurlijk een doodsteek uitgedeeld voor de kleine ondernemer.

De grote tabaksgiganten hebben hier waarschijnlijk niet al te veel moeite mee. Zij hebben het geld en de middelen om E-sigaretten op de markt te brengen die voldoen aan de wetgeving. Het zal ze een zorg zijn of deze E-sigaretten dan voldoen aan de behoefte van diegenen die het liefst zouden willen stoppen met de klassieke tabak sigaret. Als hun E-sigaret niet zou voldoen en de potentiële gebruiker besluit bij de klassieke tabak sigaret te blijven, stroomt het geld toch wel binnen. Dit klinkt gemeen, maar het is de keiharde waarheid. Geld en macht boven de gezondheid van de burger.

Dampers blijven terug- en aanvechten

Omdat deze nieuwe TPD zowel procedureel gezien in de totstandkoming als ook inhoudelijk gezien de indruk geeft van amateurisme door onduidelijkheden, onterechte stellingen en onwaarheden, zijn er nu al aanstalten gemaakt door diverse partijen in verschillende landen dit aan te vechten in de rechtszaal. Gegarandeerd gaat een aantal zaken uit deze nieuwe TPD het in de rechtszaal niet halen, maar de grote vraag is natuurlijk wie dit gaat betalen. Misschien dat crowdfunding in dit geval een mogelijkheid biedt de nodige kennis en financiële middelen bij elkaar te vergaren om het een en ander bij het Europees Hof te laten voorkomen. Kenmerkend in deze is dat bij winst voor de dampersgemeenschap de volledige nieuwe TPD teniet wordt gedaan. Het Europees Hof kan namelijk geen deel van de TPD afkeuren.

Als het gaat over de procedurele fouten in dit dossier kan daar onmiddellijk mee worden begonnen. Als het gaat om inhoudelijke zaken moet er worden gewacht totdat het betreffende land de nieuwe TPD in zijn wetgeving heeft geïmplementeerd. Als de krachten op de juiste manier kunnen worden verenigd bestaan er misschien nog wel een aantal kansen de nieuwe TPD onderuit te halen. Vanuit de richting van de tabaksindustrie zal er ook nog wel het een en ander aangevochten worden zoals het verbod op smaakjes in de klassieke tabak sigaret, wat ook in deze nieuwe TPD is opgenomen.

Laten we ondanks deze teleurstellende berichten vooral de moed niet opgeven en gewoon blijven dampen. De strijd is zeker nog niet gestreden. Gezamenlijk zijn we sterk! 

Bronnen: www.acvoda.nl en www.dampforum.nu

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

34 reacties

 1. Bryan

  Dit is vast bij jullie bekend, bij de hardcore demonstranten :)

  Maar ik ben er sinds gisteren achtergekomen dat polonium 210 (google het! heb aantal wetenschappelijke artikelen hierover gevonden) in sigaretten voorkomt, dit vanwege de mest die ze gebruiken. Kunnen we dit niet op de 1 of andere manier aan kaarten, bij demonstraties of zelfs bij rechtzaken? Ik kan het niet geloven dat zelfs met deze feit moeilijk wordt gedaan over de e-sigaret.

  Dit is dus blijkbaar ook oud nieuws… Ze hebben het goed verborgen gehouden. Wellicht dat ik een aantal landelijke nieuws sites benader over dit onderwerp. Maar hoe meer mensen dit benoemen, hoe beter.

 2. Volgens mij wordt het of:
  Vette belasting betalen op liquid of:
  Wereldwijd verbod :
  Er gaan geruchten dat China waar 90procent van hardware vandaan komt een verbod op productie aan het regelen is ,ook daar schijnen ze afgehaakt maar liefst 3biljoen aan tabaksaccijns misgelopen te hebben dankzij de e-sigaret
  Ik zeg accijns erop zodat we kunnen kiezen, straks valt e niets meer te kiezen…..

  • Hallo Theo,

   Dank voor je reactie.

   Jouw scenario zou wel eens zo kunnen uitpakken. Al hoop ik dat het nog een halt toegeroepen kan worden. Het feit dat er tabak accijns en andere financiële verliezen gepaard gaan met deze sterke opkomst van de E-sigaret is waar, maar mogen en kunnen onze bestuurders ongestraft puur omwille van geld de gezondheid van een groot deel van de wereldbevolking nadelig beïnvloeden? De regering moet wel verantwoording afleggen aan zijn kiezers. Maar ja, hetgeen wat er al is ondernomen aan maatregelen kan absoluut niet door de beugel en die regels zijn toch van kracht gegaan. Dus er tegen knokken tot het einde. De weerstand vanuit de dampers wordt steeds groter en zo langzaam komt er ook meer begrip van belangrijke instanties en adviesorganen voor de regeringen, wat in ons voordeel zou kunnen zijn. Ik zeg dit heel voorzichtig want zo denk je begrip te kweken en de volgende dag krijg je weer een lading propaganda over je heen of een aankondiging van een nieuwe onzinnige maatregel.

   Ik ben benieuwd. Het zal zeer spannend worden tot mei 2016.

   Groet, Edwin

 3. Raaijmakers Benjamin Petrus Bernardue

  Hallo dampers,

  Naar aanleiding van de nieuwe regelgeving op nederlands en europees niveau wil ik het volgende even kwijt:
  Van Rijn “volksgezondheid” is i.v.m. zijn incompetentie terzake elk medisch onderwerp volkomen afhankelijk van zijn adviseurs, dewelke schouderdiep in de reet van de tabaksindustrie zitten, een andere reden voor zijn volkomen absurde argumenten is niet te bedenken.
  Ook in Brussel zijn veel corrupte ambtenaren bij dezelfde vuiligheid betrokken, laten we eens de financiele achtergronden van ministeriele adviseurs onderzoeken. Dat lijkt een aardig smerige beerput te worden.
  Overwegende dat van Rijn niet meer is dan een pedante kwast en een geborneerde schooier, in dienst van P.V.D.A weet ik en vele anderen waar we NOOIT meer op zullen stemmen.
  Groeten ben

  • Hallo Ben,

   Dank voor je “recht voor zijn raap” reactie. Dat de regelgeving omtrent de E-sigaret dit soort reacties opwekt kan niet uitblijven. Steeds meer mensen doorzien “de politiek” en raken het zat, en terecht.

   Groet Edwin

 4. Helene

  Als het echt verboden word, gaat e- roken het illegale circuit in. Stel je eens voor!
  Lache,……

  Horen we op het journaal; Er zijn afgelopen weekend drie grote partijen illegaal E-juice en aanverwante merchandise onderschept in de haven van Rotterdam. De waren zijn gevonden in een container uit China. Snuffelhonden die getraind zijn voor het opsporen van batterijen en nicotine hadden de buit al snel gevonden. Doordat de illegale import van e- sigaretten en toebehoren steeds meer voorkomt, hebben douane en politie reeds minder manschappen om “andere” illegale en strafbare handel zoals hard en soft drugs te onderscheppen. Whaaaaaah, … zal toch niet gebeuren!

  Komt vlgs mij allemaal wel goed, ff petitie ondertekenen allemaal.

  Gr. Helene

 5. Bram

  Mocht het zover komen dat dampen echt onmogelijk wordt gemaakt en ik alleen maar slechte kwaliteit wegwerpdampers kan kopen, dan ga ik niet terug naar een sigaret.
  Roken vind ik na 2 maanden echt stinken en ik wil ook echt niet meer roken. Al is het maar om de lobby te sarren.
  Maar al met al denk ik dat dampen een blijver is. Dit houden ze niet meer tegen.

  • Hallo Bram,

   Dank voor je reactie. Helemaal met je eens. Het is niet meer tegen te houden en daarom zouden de verschillende groot machten nog wel eens rare bokkensprongen kunnen gaan maken. Een groter wordende groep dampers, die ontstaan uit rokers, is ons enige redmiddel tegen zware maatregelen. Hoe groter het aantal dampers, hoe meer actieve dampers die zullen ageren tegen onzinnige maatregelen en wetgeving omwille van geld en macht. Als het allemaal om onze gezondheid zou zijn had de tabak sigaret toch allang geen bestaansrecht meer gehad.

   Gr. Edwin

 6. Jeannette Vos

  Heel jammer dat het allemaal zo gaat. Vorig jaar zijn mijn man ik samen overgestapt op de E-sigaret, na ongeveer 40 jaar gerookt te hebben. Begonnen met 18 mg nicotine en nu, 1 jaar later ben ik totaal op 0 mg nicotine en damp zo af en toe nog s voor de gezelligheid en zit mijn man op 4 mg. Eind vd jaar op 0 is zijn doel.
  Hadden we geen E-sigaret gehad, dan rookten wij beiden nu nog, dit was voor ons de enige mogelijkheid om te stoppen!
  Waarom wordt dit door niemand erkend???????

  • Hallo Jeanette,

   Dank voor deze reactie.
   Erg knap zeg om binnen een jaar terug te gaan naar 0 mg nicotine en dan vervolgens af en toe voor de gezelligheid dampen. Na 40 jaar te hebben gerookt. Respect! Mij is het nog niet gelukt maar nu na ruim een jaar ben ik wel terug van 18 mg/ml naar 9 mg/ml. En ik had zo’n 30 jaar gerookt.
   Tsja, de erkenning sijpelt zo langzaam maar zeker steeds verder door in de gelederen, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Regelmatig duiken er weer zwaar negatieve berichten op over de E-sigaret en E-Liquids. Er zijn grote machten en enorm veel geld in het spel wat kennelijk belangrijker is dan onze gezondheid. Daarnaast hebben we nog meer ondersteuning nodig vanuit de (onafhankelijke) wetenschap. Een onderzoek in opdracht van Big Pharma en/of Tobacco zitten we eigenlijk niet op te wachten. Die willen nicotinepleisters en dergelijke respectievelijk tabak sigaretten blijven verkopen.

   Groet, Edwin

  • Michel

   Daar gaat het de regering niet om het gaat om het verlies in acsijns e sig groeit tot nu toe elk jaar zoon 15% dus den haag loopt hierdoor miljarden mis en ze willen hun melk koe nou eenmaal niet laten gaan

 7. Silvio Blom

  Hmmm, stelletje hufters!! ( als ik zo vrij mag zijn!! ) dan maar gelijk,
  – bpm op auto onderdelen?
  – max 20ltr benzinetank ( nl is toch niet groter )
  – alle chemische ‘doodskop’ vloeistoffen in 10ml max! Ruimte in het keukenkastje…
  Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor dit soort dingen! Denk niet dat de staat ons daarin moet opvoeden. Het zijn zelf kleine kinderen, ikke ikke ikke,..
  Bedrijven wereldwijd floreren idd aan deze handel, en laat ze! Schept werkgelegenheid, een betere economie, gezondheid affijn, dat snappen wij als damper allemaal wel.
  Als deze sukkels eens een dag ‘normaal’ gewerkt zouden hebben en met wat ‘minder’ genoegen zouden nemen dan kan het wel eens een stuk gezelliger worden op d’n bol!
  Tsja, als bijv, longkanker de wereld uit zou zijn….waar verdient de farmacie dan aan. Om me heen zie ik eigenlijk niemand meer met een gewoon grieppie maar hebben ze nog maar ‘E’ven. ( wie weet wat we al jaren aan ‘E’ nummers vreten!
  Ik draaf door he…… Ik damp iig wel gewoon door! Voel me zeer goed!!

  Goed, als de esigaret zo ongezond is en wel gezonder als tabak…verbied dan alles!! Maak er een leuk communistisch staatje van, allemaal dezelfde auto en klaar.. Democratie in NL is een illusie !

  Vroeger kon alles, werden we door de baas niet in de gaten gehouden met GPS of pc’s cams en weet ik het, pietje ( ja ook de zwarte ) deed nog wel eens iets voor klaasje! Dat heeft ons land juist groot gemaakt!
  De baas deed gewoon mee! As je een tientje zwart had gaf je die uit, wat dan! Weer 21% meer in de economie! ( toen 19 ) …..nu niets meer…..

  • Bedankt voor je reactie Silvio!

   Ik ben het met je eens hoor. Het ligt er allemaal zo dik bovenop.
   Je kan er alleen maar boos om worden. Onbegrijpelijk, maar het overkomt ons!

   Big Pharma en Big Tobacco hebben (terecht) te kampen met dalende omzet en dat zal nog wel erger worden. Wat ik niet hoop is dat ze in staat zijn zich nog harder te verweren met onbegrijpelijke, niet terechte stellingen, argumentaties en regels. We willen minder ongezond door het leven en kijk nou eens hoe we daarin geremd kunnen worden. Alhoewel mij persoonlijk houden ze ook niet tegen hoor! Ik damp ook gewoon door en voel me er net als jij uitstekend bij.

   Groet, Edwin

 8. Hendik

  Hallo Edwin, Ik heb alvast een rebuildable vaporizer gekocht en me aan het oriënteren op het zelf maken van e-juice. De winkelier waar ik de vape spullen koop hier in de buurt maakt zich flinke zorgen,ik betaal natuurlijk een beetje meer dan op een internetwinkel maar da’s voor de plaatselijke economie. Onze regering heeft geen zakelijk inzicht. Bijvoorbeeld secundaire winst. Of te voorzien verlies,de weinige vrienden die ze overhouden. wat bij een strenge aanpak het gevolg is.Ik googlede bijvoorbeeld; celebrities e-cig,Het is de mode bij de celebs. ik denk dat heel Hollywood in opstand komt. hier weer wat aparte bedenksels uit het land van van onbegrensde mogelijkheden- http://www.breitbart.com/Breitbart-Texas/2014/10/22/Lubbock-Smoking-Ban-Could-Expand-to-Regulation-Inside-Cars-and-Homes.

  • Hallo Hendrik,
   Veel goeds valt er inderdaad niet over te zeggen. Mocht het meest ongunstige scenario ten aanzien van de E-sigaret realiteit worden, dan worden hier zoveel mensen de dupe van dat het mij zal benieuwen hoe de lokale regeringen dat nog weten te verkopen aan hun burgers.
   Maar ja, gelukkig zijn er ook nog grote groepen mensen die er alles, maar dan ook alles aan zullen doen om het meest gunstige scenario te vertegenwoordigen en daar moeten we ons dan ook zeker bij aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan het EFVI, al moet ik zeggen dat ik had verwacht dat daar meer dampers aan zouden meedoen.
   Groet, Edwin

 9. hendrik

  Ik keek bij Aliibaba alwaar nicotine in grote vaten te koop is, heeft de minister ,of Brussel, de macht om fabricage van wat dan ook in b.v. China of andere landen of werelddelen te verbieden? En is er geen stalen onverwoestbare vaporizer zodat we alleen de e-juice zelf thuis maken? Ik moet wel erg vaak een nieuwe clearomizer kopen. Als we kunnen vapen zonder afhankelijk te zijn van plestik clearomizers is de minister machteloos.Groeten Hendrik Kijktip! http://www.alibaba.com/showroom/pure-nicotine.html

  • Hallo Hendrik,

   Dank voor je bericht. Clearomizers van RVS al of niet met pyrex glas zijn er al voldoende, dus dat is het probleem niet. Ronduit vervelend is het dat er niet meer dan 20 mg nicotine in de E-Liquid mag en de grootte van de flesjes worden beperkt tot 10 ml. Daarnaast de clearomizers mogen niet meer dan 2 ml bevatten. Alhoewel daarmee ook de voor gevulde bedoeld kunnen worden.

   Voor het gros van de ervaren dampers wel vervelend maar ik denk nog niet eens zo een heel groot probleem, want die weten de weg toch wel naar datgene wat ze nodig hebben. De potentiële of beginnende damper, die veel rookt(e) en met dampen veel gezondheidswinst kan behalen, wordt met de nieuwe regels het hardst getroffen. Met andere woorden door de beperkingen die worden opgelegd is de kans voor hen kleiner dat dampen het alternatief voor hun roken gaat worden.

   Groet, Edwin

  • Hallo Hendrik,
   Iets te letterlijk geïnterpreteerd zou ik zeggen, maar gekscherend kan je het zo wel uitdrukken. De strekking hierachter is natuurlijk de onduidelijkheid in de verschillende alinea’s. Het zal wel loslopen voor wat betreft de definitie van de hardware, maar er zijn andere zaken die op eenzelfde slordige wijze in elkaar gesleuteld zijn. En die doen de (toekomstige) damper wel degelijk tekort.
   Dank voor je reactie en groet,
   Edwin

   • hendrik

    Stel je voor dat het dampen morgen niet mag. Velen zullen dan moeten stoppen of terug naar de “brandsigaret” Maar wees gerust, we hebben een minister van volksgezondheid, ze rookt halfzware shag!!! , dus ze weet waarover ze praat. Jammer dat er gestreden moet worden om zoiets als damp. Er zijn wel kwalijker dampen.

    • Helemaal mee eens Hendrik. Ik hoop dat ze snel eens de tijd neemt om zich zover in het “dampen” te verdiepen, dat ze in de verleiding komt de shag aan de kant te schuiven en een E-sigaret ervoor in de plaats te nemen. Dat kan ons alleen maar ten goede komen.
     Mits de druk van andere regeringsleden, die bevriend zijn met de tabak- en farmaceutische industrie, niet te hoog wordt opgevoerd natuurlijk. Want dan kan het ingewikkeld worden. Het gaat om miljarden en dan is de staatskas toch belangrijker dan de gezondheid van de burger ben ik bang.
     Ik hoop dat ze in de toekomst het tegendeel bewijzen en zo laten weten dat ze geven om die miljoenen mensenlevens in Europa, die door de E-sigaret verlengd zouden kunnen worden.

     Bedankt voor je reactie en groet Edwin

 10. Matthijs Molenaar

  Hallo,

  Ik ben niet echt geschrokken van deze nieuwe regeling, wat mij behoorlijk bezorgt maakt. Deze zin lijkt onduidelijk dus hierbij mijn uitleg.

  Ik had al verwacht toen de e-sigaret zijn opmars maakte dat de tabaks-industrie er alles aan zou doen om dit tot een stop te brengen en terug te krijgen. Tevens had ik al verwacht dat de regering hierin mee zou gaan, aangezien zij door de e-sigaret veel accijns verliezen. Ik was daarom in eerste instantie blij toen bleek dat zij slechts de leeftijdsgrens van reguliere tabakswaren zouden handhaven, evenals duidelijke opschriften over de gevaren die aan het inhaleren van nicotine zitten. Dit lijkt mij meer dan logisch, aangezien de kopers hiervan op de hoogte gehouden moeten worden en als zware roker ik als geen ander weet welke ernstige gezondheidsnadelen er zitten aan het roken van tabak. Ik vind het daarom jammer dat door EU-bemoeienis de regering het recht krijgt om wederom de regels naar hun hand te zetten en dus op die manier de omzet op accijns terug te krijgen. Je zou toch denken dat in een modern democratisch land de regering zou streven naar het beste voor hun inwoners en niet voor de beste omzet werken.

  Dit getuigt maar weer van een belangenkwestie die laat zien dat politici niet te vertrouwen zijn op hun woord. Het feit dat de media erin mee gaat (want goed nieuws is geen nieuws) is net zo erg, want nu zijn er rokers die ervan uit gaan dat het geen nut heeft om over te stappen.
  Ik geef toe, ik rook ook nog een of twee sigaretten per dag, maar dit is niets vergeleken met de een á twee pakjes die ik voor de overstap rookte. Niet te vergeten de medische pluspunten die er aan zitten (geen slecht gebit, geen ademhalings- en conditieproblemen). Tuurlijk, Nicotine blijft slecht voor je, de kans op hart- en vaatziekten blijft bestaan, maar de pluspunten wegen niet op tegen de nadelen, plus de mogelijkheid om af te bouwen zonder ernstige problemen. Ik begon met uit Amerika geïmporteerde 24 mg/ml liquid en ben geminderd tot 6 mg/ml nu. ik krijg dus nog maar een kwart van de nicotine binnen met dezelfde effecten. En ik heb er ook nog eens een leuke hobby bijgekregen, nu ik begonnen ben met mods en rebuidable atomisers ;).

  Met vriendelijke, dampende groet,

  Matthijs Molenaar

  • Hallo Matthijs,

   Dank voor je uitgebreide en goed verwoorde reactie. Kan er weinig aan toevoegen of over opmerken, behalve dan dat de media de E-sigaret al een aantal keren flink negatief in het daglicht heeft geplaatst. Meestal was dit dan te wijten aan de betreffende journalist die zijn/haar huiswerk niet had gedaan en zich te weinig had verdiept in de materie. Onwetendheid heeft nogal eens geleid tot zeer negatieve onjuiste berichtgevingen. Gelukkig keert het tij zich een beetje en zijn er, weliswaar sporadisch, ook wat positieve berichtgevingen aan het opkomen. Laten we hopen dat deze tendens doorzet.

   Voor dit moment kan ik alleen maar een ieder oproepen zijn stem uit te brengen en handtekening te plaatsen via het EFVI (European Free Vaping Initiative). Een officieel Europees burgerinitiatief met als doel een betere, misschien wel eigen wetgeving voor de E-sigaret. Dan moeten er echter wel vóór 25 november 2014, 1 miljoen handtekeningen zijn verzameld. Op de hoofdpagina van deze website kan je alle links naar het EFVI en de huidige tellerstand terugvinden.

   Misschien lukt het ook nog om die twee sigaretten per dag aan de kant te schuiven en 100% damper te worden. Dat zou toch mooi zijn!

   Groet,
   Edwin

 11. Martin

  Ik denk dat de “dampgeest” al uit de fles is…die gaat er echt niet meer in terug. Dat wordt dus zelf e-juice gaan maken en een flinke voorraad hardware inslaan. Ik laat me niet stoppen door een autoriteit of ambtenaar. Nooit gedaan en zal ook nooit gebeuren. Samen komen er wel uit als dampgemeenschap. Damp ze!

 12. Dirk

  Als er een significante toename van meer dan 2,5% marktaandeel voor de E-sigaret wordt vastgesteld ten opzichte van het reguliere tabaksproducten marktaandeel, mag artikel 18a verder worden verstrengd.

  Ik heb artikel 18a niet gelezen maar dit doet vermoeden dat de tabaks industrie z’n positie veilig wil stellen en niet akkoord kan gaan met winst verlies

  Hetzelfde geldt voor de farmacie, aan zieke mensen verdien je nu eenmaal meer …

  • Hallo Dirk,

   Inderdaad, zo is het. Reden te meer om te vechten voor een eigen wetgeving voor de E-sigaret. Denk aan het lopende burgerinitiatief EFVI. Uiteindelijk is een E-sigaret geen tabaksproduct en ook geen geneesmiddel. Zowel de tabaksgiganten als ook de farmaceutische industrie zullen proberen de E-sigaret in hun macht te houden.

   Groet,
   Edwin

 13. Yvonne

  Vreselijk allemaal dit. Mijn man en ik zijn zelf overgestapt van roken naar dampen op 22 oktober 2013. In die tijd zijn we fanatieke modders, drippers en DIYers geworden. Ik maak ook onze liquids zelf met base uit Duitsland en flavours uit Europa. Dit, omdat ik liever geen Chinees spul in mijn lichaam krijg. We willen nooit meer roken.
  Ik wil toch even iets kwijt over bepaalde zaken, die u hier stelt.

  •Het nicotinegehalte mag maximaal nog maar 20 milligram per millilter bedragen. Nicotine houdende E-Liquid met een nicotinegehalte boven de 20 mg/ml moet als een medicijn behandeld worden. Niet bevorderlijk voor die mensen die willen overstappen en meer nicotine nodig zouden hebben om hun stopkans te garanderen. Die moeten dan maar gewoon blijven roken? Door deze maatregel worden circa 30% van de rokers uitgesloten als potentiële damper.

  Ik denk, dat u er teveel van uit gaat, dat dampen in het leven is geroepen, met als uitgangspunt het stoppen met roken. Daar is het per definitie niet voor bedoeld. Het is bedoeld als alternatief voor roken. Dat het stoppen of minderen met roken bevordert, is alleen maar een prettige bijkomstigheid, maar het moet mijn inziens niet als uitgangspunt gelden, want dan loop je het gevaar, dat het als geregistreerd medicijn te boek moet staan en dan zijn we verder van huis.

  •De definitie van een E-sigaret is de E-sigaret zoals wij die allemaal kennen, maar ook elk los onderdeel van de E-sigaret valt onder de definitie van een E-sigaret. Dus de losse lithium ion batterij die gebruikt wordt in de APV’s zijn vanaf nu ook een E-sigaret net zoals het tankje en de katoenen wick die er in zit. Volstrekte onduidelijkheid natuurlijk die hiermee wordt opgeroepen.

  Ik denk, dat hier niet veel van te vrezen valt, want diezelfde batterijen zijn ook te gebruiken in bijv. zaklantaarns en zullen als zodanig niet zoveel problemen opleveren mbt de verkrijgbaarheid. Evenals de laders.

  •E-sigaretten en E-Liquids mogen worden geclassificeerd als een medicinaal product waarbij het aan de afzonderlijke landen wordt overgelaten hoe zij dit interpreteren.

  Juist hierom moet er duidelijkheid bestaan over het feit, dat ie niet uitsluitend is bedoeld als middel om te stoppen met roken.

  •De commissie heeft zich het recht voorbehouden de TPD binnen twee jaar nog eens éénzijdig te mogen verstrengen zonder dat het europees parlement daar nog invloed op kan uitoefenen. Een schandalige regel! Het zou zomaar kunnen betekenen dat de commissaris binnen twee jaar bepaald dat de hervulbare tankjes (clearomizers) volledig worden verboden.

  Is het misschien een idee, om op via deze site klachten te verzamelen met betrekking tot voorgevulde verdampers? Die klachten moeten natuurlijk wel betrekking hebben op de veiligheid en de volksgezondheid. Bijv. Wat zit er in die watten, waarmee die dingen gevuld zijn? Pesticiden, noem maar op.

  Verder vind ik het stuk erg goed.

  Voorts denk ik… Zoals ik Nederland ken, is het een typisch gedoogland. De verhoudingen gaan volledig krom, als bepaalde drugs gedoogd worden en E-sigaretten niet. We moeten dus een front vormen, zodat we een vuist kunnen maken naar onze eigen regering. Hiervoor moet de dampwereld eerst hun handen in eigen boezem steken, wil dat kunnen slagen. Ik constateer, dat er een soort van tweestrijd gaande is tussen de ACVODA en de E-sigbond. Daar zitten we niet op te wachten, want een verdeelde lobby bereikt minder, dan een eendrachtige lobby. De koppen moeten dus bij elkaar en er moet een consensus komen. Alleen daarmee kunnen we een vuist maken.

  Met vriendelijke groet, Yvonne

  • Hallo Yvonne,

   Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie.

   Ik ga er absoluut niet van uit dat dampen in het leven is geroepen als middel om te stoppen met roken. Het is niet mijn intentie om dat door te laten schemeren. Meerdere keren is op de website terug te vinden dat ik vind dat dampen een veiliger en minder ongezond alternatief is voor roken. Als nu blijkt dat het voor de zware roker helemaal geen alternatief meer is omdat het nicotinegehalte te laag is, is dat voor deze groep een gemiste kans, ook al hadden ze niet het doel om te stoppen. Vind dit een lastig thema, maar nogmaals wat mij betreft is dampen een veiliger en minder ongezond alternatief voor roken.

   Ik begrijp wat je bedoeld met de hardware, zoals batterijen, die worden gedefinieerd als of het een E-sigaret zou zijn. Hier valt ook niets te vrezen, dat ben ik met je eens. Het ging mij meer om de onduidelijkheden die in deze wetsteksten zijn geslopen.

   Ja, ik weet ondertussen ook dat er een aantal partijen niet helemaal op een lijn zitten. Dat is overduidelijk. Ik hoop ook dat de koppen bij elkaar gestoken worden en alle binnenkort een richting op kunnen kijken.

   Groet,
   Edwin

 14. Beste Edwin,

  Je hebt van een moeilijk begrijpbaar stukje “nieuwe” “toekomstige” wetgeving duidelijke taal gemaakt. Zo kan elk normaal mens het eens in duidelijke taal lezen.
  Dit is iets wat alle dampers eens rustig moeten lezen en ook zeker even hun handtekening achter laten bij het EFVI wat wij 2 maanden geleden al gedaan hebben.

  Nu heb ik nog een vraag, mogen wij je blogje quoten in onze blog met een verwijzing naar jouw site? hoe meer mensen dit lezen hoe beter, zijn wij van mening.
  Laat het maar even weten.

  Met vriendelijke groet,
  George

  • Hallo George,
   Hartelijk dank voor je reactie. Ik ben blij te horen dat het artikel in begrijpelijke taal is verwoord. Het is inderdaad verstandig als een ieder meewerkt aan dit burgerinitiatief. Bij circa 10 miljoen dampers in Europa moet het toch mogelijk zijn 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. Ik vind het natuurlijk prima als je dit bericht op jouw blog plaatst en een verwijzing maakt naar dit artikel op E-sigaret-dampen.nl. Geen enkel probleem.
   Groet, Edwin

 15. kees meesters

  zit te trillen op mn bank. sinds 2 maanden gestopt met roken. vrouw, kinderen en ikzelf zeer tevreden. goed voor mn lichaam en bankrekening. die klootzakken weten niet hoe het zit, als ze maar kunnen plukken! groet kees

  • Hallo Kees,
   Bedankt voor je reactie. En gefeliciteerd met het feit dat je al 2 maanden bent gestopt. Hou vol! Je hebt gelijk. Het wordt de damper moeilijk gemaakt en op een aantal punten is de gebruikte argumentatie ronduit waardeloos. De nieuwe Tabaksrichtlijn is nu weliswaar een feit, maar de vraag is voor hoelang. Ik geloof dat er voldoende zaken zijn ontdekt waarmee de dampers gemeenschap haar recht zou kunnen behalen. Vele landen beraden zich momenteel en laten het er niet bij zitten. Laten we even afwachten met welke alternatieven we de strijd hiertegen aangaan. In ieder geval zal een ieder zijn bijdrage ontzettend welkom zijn, in welke vorm ook.
   Groet, Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *