Coil en Wick materiaal
Voordat we aan de slag gaan met het recoilen of het opbouwen van onze coil voor de RTA/RDA moeten we eerst weten welk verschillend Coil en Wick materiaal we hiervoor kunnen gebruiken.
Coil en Wick materiaal zoals Kanthal, Nichroom, Silica, Ekowool, Bamboe enzovoorts. Wat is het voor materiaal en wat zijn de eigenschappen die we als damper willen weten. Zonder dat we al te diep op alle specifieke eigenschappen ingaan. We gaan ook materialen met elkaar vergelijken. Waarom kunnen we het een of waarom het andere materiaal beter toepassen.
In principe is de doelgroep voor dit artikel over Coil en Wick materiaal de al verder gevorderde damper. Of de damper die de overstap gaat maken naar het zelf wikkelen van coils voor de RTA/RDA.
Er gaat een nieuwe wereld voor je open als je start met de gereguleerde of mechanische mod in combinatie met de rebuildable verdamper. Er is een ruime keuze aan Coil en Wick materiaal. De hardware is duurder in aanschaf, maar dat betaald zich op termijn terug. Het Coil en Wick materiaal zelf is namelijk goedkoop.
Coil en Wick materiaal – De coil
Kanthal
Kanthal is een handelsnaam voor een weerstandsdraad. Het wordt onder andere gebruikt als gloeidraad (coil) in de verdamper. Het is een metalen draad welke elektrisch geleidend is. Kanthal wordt juist toegepast vanwege haar elektrische weerstand. Kanthal is gemaakt van een chroom-ijzer-aluminiumlegering. Het is bestand tegen hoge temperaturen (tot 1400 °C).
De standaardmaat van Kanthal wordt aangeduid met Kanthal Wire Gauge (AWG). De maten variëren over het algemeen van 24 tot 34 in de context van het dampen.
Hoe hoger de AWG – hoe dunner de draad – hoe hoger de weerstand per foot. En hoe lager de AWG – hoe dikker de draad – hoe lager de weerstand per foot.
In een foot gaan exact 12 inches. En 1 inch = 25,4 mm, dus 1 foot is dan 12 x 25,4 mm = 304,8 mm (ongeveer 30 cm).
In onderstaande tabel ziet het er allemaal wat begrijpelijker uit:
Standaardmaat (Gauge) | Diameter | Weerstand |
---|---|---|
24 | 0,51 mm | 0,17 Ω / inch |
26 | 0,40 mm | 0,28 Ω / inch |
28 | 0,32 mm | 0,44 Ω / inch |
30 | 0,25 mm | 0,70 Ω / inch |
32 | 0,20 mm | 1,09 Ω / inch |
34 | 0,16 mm | 1,76 Ω / inch |
Een paar extreme voorbeelden:
- 24 gauge – 2 / 3 wikkelingen – weerstand ≈ 0,02 – 0,05 Ω
- 34 gauge – 7 / 8 wikkelingen – weerstand ≈ 1,5 – 2,0 Ω
Dan is er nog het verschil tussen Kanthal A-1, A en D. Het gaat hier om:
- de verhouding van de verschillende materialen in de legering
- de daaraan verbonden maximale continue temperatuur belasting (A-1 = 1400 °C, A = 1350 °C en D = 1300 °C)
- de weerstand per lengtewaarde
Nichroom
Nichroom is ook een handelsnaam voor een weerstandsdraad. Ook deze wordt toegepast als gloeidraad (coil) in de verdamper. Nichroom heeft een iets andere samenstelling dan Kanthal. De Nichroom weerstandsdraad bestaat uit een corrosiebestendige chroomnikkel-legering. Nichroom 80 betekent dan ook 80% nikkel en 20% chroom. De maximale continue temperatuur belasting ligt bij ongeveer 1200 °C.
Ook bij Nichroom wordt de standaardmaat met AWG aangeduid. Nichroom geeft een beduidend lagere weerstand per inch dan Kanthal, uitgaande van dezelfde AWG. Iets waar je op zou moeten letten als je van Kanthal naar Nichroom overstapt. Ik zeg dit bewust omdat de ruimte die je ter beschikking hebt voor je coil vaak klein is. Wil je met Nichroom een coil met gelijke weerstand bouwen zoals je met Kanthal deed, heb je een paar wikkelingen meer nodig. Het gevolg is dat de coil wat groter wordt en meer ruimte in beslag neemt.
Sommige zeggen bij Nichroom eerder een metaalsmaakje te proeven dan bij Kanthal en dat Nichroom meer springerig is bij het verwerken. Nichroom zou dan weer wel een iets dikkere damp en een iets betere smaak produceren, maar daarentegen minder lang meegaan. Ik denk dat de verschillen maar minimaal merkbaar zijn. Maar je kunt het wellicht zelf uitproberen. Een paar dryburns, zonder wickmateriaal geplaatst, maakt de weerstandsdraad weer netjes schoon.
Gplat
Gplat weerstandsdraad is speciaal ontworpen voor het dampen. Het heeft een andere samenstelling dan Kanthal of Nichrome. De precieze samenstelling van Gplat wordt door de leverancier (Vapinology) niet publiek vrijgegeven.
Deze weerstandsdraad is door zijn andere samenstelling veel zachter dan Kanthal en Nichrome. Het laat zich daardoor zeer gemakkelijk verwerken. Het springt veel minder. Het zou ook langer meegaan en na een paar dryburns er werkelijk weer als nieuw uitzien. Smaak en damp zou ook beter moeten zijn. De weerstand per lengte ligt zeer veel lager dan de weerstand van Kanthal en Nichrome. Ten opzichte van Kanthal moet je denken aan ongeveer de helft lager.
Gplat komt in een normale (rood), in een elite (blauw) en een Haywire elite (groen) uitvoering. Rood en blauw zijn verkrijgbaar in verschillende diameters uitgedrukt in Gauge (22, 24 en 26, 28). De Haywire versie alleen in Gauge 20. Normaal staat voor uitmuntende performance en elite staat voor uitmuntende smaak. De prijs ligt vele malen hoger dan van Kanthal en Nichrome.
Gplat is speciaal voor het dampen gemaakt en is zeer gemakkelijk te verwerken. Het heeft een veel lagere weerstand en is daardoor uitermate geschikt voor het sub ohm dampen. Het gloeit zeer snel op en koelt ook weer zeer snel af. Qua smaak en damp gaat het naar mijn mening niet om enorme verschillen ten opzichte van Kanthal en Nichrome. Of het de veel hogere prijs waard is mag je zelf bepalen door het gewoon eens uit te proberen. Maak je altijd coils met een hogere weerstand, dan is dit materiaal niet interessant.
GPlat in het nieuws
Er was een tijdje terug wat twijfel over het gebruik van mangaan. De leverancier heeft echter bevestigd dat er absoluut geen sprake is van enig gevaar voor de gezondheid. Als Amerikaans leverancier riskeer je niet zomaar een miljoenen claim door iets op de markt te brengen wat schadelijk voor de gezondheid zou zijn. Als er al gebruik gemaakt wordt van mangaan dan komt dit bij het dampen nooit vrij omdat de temperatuur van de coil nooit zo hoog zal oplopen.
Coil en Wick materiaal – De Wick
De wick is het zogenaamde “lontje” in de verdamper waar de weerstandsdraad omheen is gewikkeld. Tegenwoordig zijn dit meestal watten van organisch katoen. Het zorgt voor de opname en transport van de E-Liquid. Het gebruikte wick materiaal heeft invloed op de smaak en de dampopbrengst. Elk wick materiaal heeft zijn eigenschappen. Het ene wick materiaal laat zich wat gemakkelijker verwerken dan het andere. Men ontwikkelt steeds weer een nieuwe variant om het transport van E-Liquid te optimaliseren.
Standaard Silica
De Silica wick zijn meerdere flexibele kristallijne fiber draadjes in elkaar gedraaid. Ze vormen op deze manier een soort dun touwtje. Silica wick wordt toegepast in standaard coils en de RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3,5 mm.
De standaard Silica wick moet vóór gebruik worden behandeld. Dryburnen is mogelijk met dit materiaal. Dit moet om eventueel aanwezig residu van het vervaardigingsproces en eventuele nabehandelingen te verwijderen.
Silica wick is gemakkelijk te verkrijgen en is goedkoop. Het laat zich gemakkelijk verwerken en wordt heel veel toegepast in de standaard coils voor de E-sigaret. Schoon branden gaat heel makkelijk en geeft nauwelijks weerslag. Een druppeltje E-Liquid op de uiteinden voordat je gaat knippen / bijsnijden voorkomt dat er teveel dunne rafeltjes ontstaan.
Ekowool Silica
Ekowool Silica wick is een flexibele gevlochten amorfe (niet kristallijne) silica. Buisvormig en hol of gevuld met siliciumdioxide draad of katoen. Ekowool Silica wick wordt toegepast in standaard coils en RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3 mm.
Ekowool Silica moet ook vóór gebruik worden behandeld door middel van bijvoorbeeld schoon branden met een butaan brandertje, wassen met warm water of een tijdje in de wodka weken. Dryburnen is mogelijk. Dit moet om eventueel aanwezig residu van het vervaardigingsproces en eventuele nabehandelingen te verwijderen. Even een druppeltje E-Liquid op de uiteinden voordat je gaat knippen / bijsnijden voorkomt dat er teveel heel dunne rafeltjes ontstaan.
Ekowool Silica is gemakkelijk te verkrijgen en kost ietsjes meer dan de standaard Silica. Bij schoon branden met een butaan brandertje wordt het wat stijver dan de standaard Silica. Het is van hogere, “schonere” kwaliteit. Het kan zonder problemen hogere temperaturen aan en geeft een meer zuivere smaak. Ekowool wordt door menig damper verkozen boven de standaard Silica.
Organisch/biologisch katoen – Watten
Organisch/biologisch katoen is het meest toegepaste wick materiaal. Het heeft een zeer goede absorberende eigenschap. Er zijn een heleboel verschillende soorten op de markt. Beginnend bij de “drogisterij” watten tot en met de specifiek voor het dampen gemaakte katoenen wick.
Voor de toepassing in de E-sigaret moet je de organische (biologische) katoenen watten gebruiken. Alle andere watten die je bij de drogist kan verkrijgen moet je dus niet gebruiken. De organische/biologische katoenen watten zijn afkomstig van niet genetisch gemodificeerde katoenplanten, die zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Tevens mogen de watten niet gebleekt zijn met chloor. Dit type watten wordt vaak gebleekt met waterstofperoxide en tijdens dit proces meermaals gespoeld.
Voor 100 gram betaal je een paar euro en je doet er heel lang mee. De smaak met deze watten is zeer zuiver en puur. Als je goed weet in te schatten hoeveel je moet gebruiken is dit absoluut een prima wick materiaal.
De meningen zijn er nogal over verdeeld maar degene die op 100% zeker denkt te moeten gaan, kookt de watten eerst minimaal 15 minuten uit in gedestilleerd water. Als je de juiste watten hebt aangeschaft en uitkookt heb je alles gedaan wat mogelijk is om het gevoel te hebben dat het “schoon” is.
Organisch/biologisch katoen wordt veel toegepast en dat is niet voor niets. Gemakkelijk te verwerken, betere smaak, meer damp en ook nog eens heel goedkoop. Dryburnen is met dit wick materiaal NIET mogelijk. Ik heb het niet over “smaakt niet lekker” of “mijn wick is om zeep” maar over “OMG het staat in brand!”
Steeds weer nieuwe soorten
Er is inmiddels steeds meer 100% organisch katoen verkrijgbaar wat specifiek voor het dampen is gemaakt. En er zal nog meer komen. Je gaat er mee doodgegooid worden en vervolgens weet je niet meer wat je moet kiezen. Het is een hype.
Het heeft “natuurlijk” nog betere absorberende eigenschappen en laat zich nog gemakkelijker verwerken. Het hoeft niet te worden uitgekookt. Het zijn velletjes met de vezel in één richting waar je heel gemakkelijk een strookje vanaf kan knippen. Het absorbeert de E-Liquid zeer goed wat betekent dat er nog meer E-Liquid wordt vastgehouden zonder dat het eruit druppelt.
De prijs ligt zo’n 100 tot 250 keer hoger vergeleken met de organisch / biologische watten die je bij de drogist kan kopen. De verpakking is bij sommige merken gegarandeerd duurder dan wat er in zit. Maar dan nog spreken we niet van extreem hoge bedragen voor de eindgebruiker. Voor de uitvinders is het waarschijnlijk zoiets als een goudmijn.
Een paar voorbeelden
Bamboe garen
De laatste in deze reeks van natuurlijke wick materialen is Bamboe. Onder een niet kleine gebruikersgroep ook een zeer geliefd wick materiaal. Voor Bamboe geldt ook 100% organisch, natuurlijk en onbehandeld (dus zonder kleurstof).
Of uitkoken wel of niet nodig is voor een meer zuivere smaak is ook weer persoonlijk. De een zegt verbetering te proeven na uitkoken. De ander zegt dat het niets uithaalt en absoluut niet nodig is.
Redelijk veel positieve gebruikerservaringen en spotgoedkoop. Ook voor dit materiaal geldt gewoon uitproberen. Van te voren uitkoken is misschien wel raadzaam.
Resumé
Er is een ruime keuze aan Coil en Wick materiaal. Voor de beginnende “zelfwikkelaar” kan het lastig zijn om te kiezen. Het speciaal voor dampen ontwikkelde Coil en Wick materiaal werkt over het algemeen allemaal best wel goed. Het komt neer op kleine verschillen en vooral op persoonlijke voorkeur. Hoeveel geld wil je eraan spenderen? Wat smaakt naar jouw mening het beste en wat vindt jij gemakkelijk te verwerken?
Ook het type RBA/RTA /RDA bepaalt welk materiaal je het beste zou kunnen gebruiken. Echter een groot aantal van deze verdampers heeft de mogelijkheid verschillende materialen toe te passen. Er zijn nog meer mogelijkheden zoals stainless steel mesh wat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij de Genesis style verdampers. Dit gaat echter weer een stapje verder en is niet zo wijd verspreid als de hier besproken materialen.
Voor Coil en Wick materiaal speelt de persoonlijke voorkeur een grote rol. Het beste is verschillende materialen uitproberen. Als we op de meningen van gebruikers afgaan, in ieder geval enkele van de organisch katoen varianten de revue laten passeren.
hoi,
ik heb justfog coil c14, zou deze graag rebuilden, is dat mogelijkm zou een heel gepriegel zijn!
Maar kom er niet uit wijs welk “draadje” ik moet aanschaffen, en waar te bestellen.
de watten moeten 100% organisch/biologisch zijn…
Maar dat draadje …….
Wie kan en wil mij hiermee wegwijs maken en helpen.
vriendelijke groeten
Anna
zijn er nog mensen die ervaring hebben met een n-fire van smokjoy
graag zie ik een reactie tegemoed
geachte,
bel nature watten is niet te krijgen in almere
maar ze hebben bij de natuurwinkel wel een ander merk wat biologisch is ( katoen)
mag dat ook?
Natuurlijk, of anders via deze link:
Bel Nature watten
heeft iemand ervaring met een coil van smokjoy
dit betreft een fabrieks coil 2,1 omh nfire-la2
Bedankt voor de kundige uitleg. Ik heb echter nog wat vragen omdat ik mijn eigen coils wil gaan bouwen. Ik damp een Kanger Emow en wil graag weten welk draad ik moet gebruiken, welke dikte, het aantal wikkelingen om op ongeveer 1,8 -1,6 ohm te komen en welke dikte wick ik moet hebben.
Ik hoop dat ik gauw antwoord krijg,dan kan ik bestellen en bouwen.
Vriendelijke groet,
Jan.
Dank voor je reactie Jan.
Als je bedoeld de Kanger Emow te recoilen dan kan je 32 AWG (0,20 mm) kanthal gebruiken om een staafje van 1,5 mm, 5 à 6 wikkelingen. Als wick materiaal zou ik dan katoenen watten (japanese cotton, ko-gen-do etcetera) gebruiken. Reepje afsnijden en door de coil plaatsen. Vraag je ook af of al dat gepriegel met dit soort coils het wel waard is. Op een verdamper met een RBA deck is het natuurlijk veel interessanter om zelf coils te bouwen. Met die Kanger coils ben je zeer beperkt in je mogelijkheden.
Succes en groet,
Edwin
Beste Edwin,
ik ga beginnen met zelf coils te bouwen en heb aan uw uitleg veel gehad.
Een top artikel!!
Bedankt!
Hartelijk dank voor je reactie Antonio!
Veel succes met het zelf bouwen van coils en als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.
Groet, Edwin
Heb een Kanger RBA met 0.5 ohm coil, hebzelf katoen (japans) gebruikt om een wick te maken. Leek me goedgelukt, echter bij het dampen begon deze erg te ploffen… Schrok er van. Wat doe ik fout??
Hallo Ron,
Met 0,5 Ohm stuur je aardig wat Power door de coil heen en dat kan aardig knetteren hoor. De E-Liquid spat letterlijk en figuurlijk van de coil af. Bij de ene samenstelling van weerstandsdraad, wick materiaal en E-Liquid wat heftiger dan bij de andere. Let er ook op dat je de wick niet te los door de coil voert. Je moet de wick gemakkelijk heen en weer kunnen halen, maar hij moet wel goed aansluiten.
Groet, Edwin
bedankt voor de heldere uitleg hier wordt je wel wijzer van
bedankt
Bedankt voor je reactie en graag gedaan natuurlijk!
Ja Edwin, heb eigenlijk nog wel een vraag, heb de volgende wire besteld bij Fasttech: Authentic Kanthal A1 Nickel Resistance Wire for RBA RDA RTA Rebuildable Atomizers29 AWG / 0.3mm*5m / 1.44ohm/cm
en nu weet ik niet hoe je aan de berekening komt van het het aantal wentelingen om boven de 1,4 ohm te komen (las ergens dat deze hierboven moet zijn om je batterij niet te laten “ontploffen” of defect te maken), dien ik zoals de beschrijving aangeeft 1 cm aan wikkelingen te maken om 1,44 ohm te realiseren ?
Thanks !
Alex
Hoi Alex,
De hardware die je gebruikt en de persoonlijke voorkeur die je hebt zijn bepalend voor de weerstand van de coil. Omdat je nog aan het begin staat van het zelf wikkelen zou ik adviseren een single coil te maken rond de 1,5 Ohm. Met de gegeven weerstandsdraad (29 AWG) betekent dat 7 à 8 wikkelingen om een 2 mm staafje (boortje). Ervan uitgaande dat je de verdamper op een APV gebruikt, kan je die op de weerstand afstemmen.
Ik adviseer dit omdat elke APV met genoemde weerstand prima overweg kan. Lees vooral ook mijn artikelen over de batterij en elektro en E-sigaret. Dit is erg belangrijke informatie. Eigenlijk een “must” als je zelf gaat wikkelen.
De batterij en hardware die je gebruikt zijn bepalend voor hoe laag je kunt gaan in weerstand. Met de juiste combinatie kan je veel lager dan 1,4 Ohm zonder enig probleem. De vraag is of je dat überhaupt wel wilt. We kunnen het hier nog uitgebreid over hebben, echter adviseer ik eerst de genoemde artikelen door te nemen. Het geeft je dat stukje basiskennis wat de discussie zoveel gemakkelijker maakt.
Succes met het bouwen van je eerste coil.
Groet, Edwin
Edwin, dank voor de duidelijke uitleg, beschrijvingen en plaatjes die het compleet maken, ook zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van deze knowledge waar beginners zoals mij zeer veel waarde aan hechten. Wil namelijk ook zelf mijn wicks en wires gaan maken en deze kennis is daar onontbeerlijk voor.
Dank,
Alex
Hoi Alex,
Hartelijk dank voor je reactie. Graag gedaan en natuurlijk altijd fijn om te horen dat de moeite zich heeft geloond. Mochten er nog vragen opkomen, stel ze gerust. Succes met het zelf maken van coils.
Groet, Edwin
Hallo Edwin.
Zou je mij kunnen vertellen of en waar Blaxsol in Nederland te krijgen is.
Groetjes John,Fred.
Voorzover ik weet nog niet in NL / NL webshops verkrijgbaar.
Komt vanzelf deze kant op als het aanslaat in de dampersgemeenschap.
Ikzelf kwam het bij een duitse collega van mij tegen en zal hem ook nog eens vragen.
Groet,
Edwin
Edwin,
Op welke manier krijg ik de grootste damp opbrengst ?
Ik gebruik een Seven22 mod met een 26650 35A high drain accu, samen met een Kayfun Lite clone.
Krijg het echter niet voor elkaar om een fatsoenlijke dampopbrengst te creëren.
Momenteel gebruik ik 2,5mm wick met Canthal A draad op 0,7 Ohm. (ongeveer 3 wikkelingen)
HELP !!!
Hallo Steamboy,
De genoemde device en accu zijn ok voor dampen op lage weerstand, maar laat ik verder buiten beschouwing voor wat betreft de vraag over dampopbrengst. Een Kayfun Lite is een hele goede verdamper (tenminste het origineel, ik ken niet alle clones), maar is naar mijn inzien eigenlijk niet zo geschikt voor het dampen op weerstanden lager dan een 1,0 Ohm.
Er zijn mogelijk wel configuraties waarbij het goed gaat, maar ik zou toch adviseren om eens een micro coil te wikkelen met een weerstand tussen de 1,2 en 1,6 Ohm. Kanthal gauge 28 of 30 gebruiken (0,30 respectievelijk 0,25 mm). En als wick materiaal bio/organische watten eens proberen.
Kijk ook zeker eens op mijn facebook site, daar staan wat filmpjes van ervaren dampers over het coilen en wicken van de kayfun met bamboe, watten en silica. Er kunnen best veel factoren een rol spelen en daarom is het moeilijk om direct te zeggen wat je wel of niet goed hebt gedaan. Echter met genoemd advies en de voorbeelden van opbouw in de filmpjes, weet ik wel zeker dat er een bevredigend resultaat haalbaar is.
Wil je echt enorme wolken produceren, adviseer ik eerder een RDA (dripper) in plaats van een RTA zoals de Kayfun Lite.
Succes en groet,
Edwin
Nog maar pas aan het dampen, maar op je hele site is zeer veel bruikbare informatie te vinden.
Dank je wel hiervoor.
Groeten Sonja
Dank je wel Sonja. Mocht je nog vragen ergens over hebben, hoor ik dat graag.
Groeten Edwin
Fantastisch artikel rondom DIY, coilen en de materialen die je daarvoor nodig hebt, incl. het zoek-de-verschillen
Complimenten!
Hallo Rob,
Dank voor je reactie en complimenten!
Groet,
Edwin
eidelijk eens uitleg over de dikten van kanthal en amerikaanse term en nederlandse term
over de ctton en de verschillende wicks prima duidelijk dank dank
Graag gedaan en dank voor het compliment.
Groet,
Edwin