Over mij

Mijn naam is Edwin, geboren in 1966 en ik woon met mijn familie in Rotterdam. Ik heb een baan in de IT sector. Mijn hobby’s zijn onder andere deze informatieve website over het elektrisch dampen. Hier vertel ik over mijn persoonlijke rookverslaving en overstap naar het elektrisch dampen en waarom ik deze website heb opgezet.

Over mij – Mijn dampverhaal

Eindelijk na 35 jaar is rook voorgoed in damp opgegaan…

Ik was denk ik een jaar of 13 (1979-1980). Bijna iedereen in mijn vriendenkring rookte. Waarom zou ik dan niet meedoen? Ik wilde er toch maar al te graag bij horen. Het was zo “normaal”. Ondanks de vele waarschuwingen van mijn ouders rookte ik dus lekker mee. Trouwens mijn moeder rookte ook. Enerzijds proberen te verbieden en anderzijds dan toch het slechte voorbeeld geven. Maar ja, zo ging dat destijds in veel huishoudens en het komt helaas nog steeds teveel voor.

Toen ik een jaar of 15 was gaven mijn ouders het op. “Als je zo nodig wilt roken jongen, doe het dan maar gewoon. We weten wel dat je rookt en al dat stiekeme gedoe is maar niks. Maar beperk het een beetje. Ik rook er ook maar hooguit 5 à 6 per dag” zei mijn moeder. Ik heb geprobeerd om mij daaraan te houden. Zo’n 5 à 6 sigaretten per dag is vast niet zo schadelijk, dacht ik. Daar kan je vast oud mee worden.

Van sigaretten naar shag

Op mijn 18e moest ik in de militaire dienst en werden sigaretten ingeruild voor shag. Ik rookte er ondertussen al een stuk of 15 per dag, dus dat moest goedkoper. Er werd daar namelijk wat steviger gerookt dan ik gewend was. Uiteindelijk bepaalde mijn omgeving steeds mijn rookgedrag. In de periode daarna leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Die rookte ook, dus die zou me er waarschijnlijk niet zo snel vanaf helpen.

De periode van stoppen en weer beginnen

Dan komt er een hele lange periode van roken met meerdere stoppogingen. Kauwgom, pleisters, cold turkey, enzovoorts. De langste periode van gestopt zijn was denk ik een jaar of 3. De andere keren was het vaak binnen een jaar al weer gedaan met de gezonde houding. Sinds mijn 35e nam ik mij elk jaar wel een keer voor om definitief te gaan stoppen. Echter er was steeds wel weer een gelegenheid die voor mij voldoende argument was om er maar weer eentje op te steken. Het is nou eenmaal zo dat het roken van tabak behoorlijk verslavend is en niet iets waar je gemakkelijk vanaf komt. Jarenlange ontwikkelingen in de samenstelling van tabak sigaretten hebben nog steeds het doel een roker te vangen en niet meer los te laten.

Waarschuwingen van de kinderen

Totdat onze kinderen steeds vaker tegen ons zeiden dat we er eens mee op moesten houden met die stinkzooi. Al dat weggegooid geld. Daar kunnen we van op vakantie. Mijn dochter was er altijd al zwaar op tegen. Zij zal waarschijnlijk nooit een sigaret opsteken of gaan dampen. Mijn zoon was wat minder fanatiek. Hij had helaas toch al regelmatig een sigaretje en een E-sigaret geprobeerd. En laat hij het nou zijn die ons op het idee bracht eens een E-sigaret te proberen.

Op naar de eerste E-sigaret

Het ligt in mijn karakter alles altijd tot op de bodem uit te zoeken voordat ik ergens aan begin. Zo ging het ook met de E-sigaret. Er volgden een paar maanden van internetten. Op een gegeven zaterdagmorgen, 19 september 2013, zei ik tegen mijn vrouw: “Kom, laten we vandaag eens naar dat winkeltje in Utrecht gaan en zo’n E-sigaret uitproberen en misschien wel kopen”.

De Italiaanse dame, eigenaresse van het winkeltje, ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar. Feit is namelijk dat mijn vrouw en ik onze laatste tabak sigaret hebben gerookt voordat we het winkeltje binnen gingen. We kwamen na een uur weer buiten en we waren allebei om. We hebben sindsdien geen enkele sigaret meer gerookt. Beide al dampend in de auto terug naar Rotterdam.

Dampen werd een hobby

Er volgde toen een periode van steeds meer enthousiasme voor het dampen. We voelden ons er zo goed bij. Zoveel beter als toen we rookten. Er ontstond een nieuwe hobby. Er werd een informatieve website voor de aankomend en beginnende damper opgericht. Ondertussen hebben we menig roker tot damper omgevormd. En last but not least minder ongezonde ouders en blije kinderen.

Lees hier meer dampverhalen van dampers uit Nederland en deel uw eigen ervaring

Waarom deze website?

Eigenlijk heeft het een aantal redenen. Ik heb minstens 30 jaar gerookt, mijn vrouw ook overigens, en wij zijn beide overgestapt op de E-sigaret. Ikzelf rookte halfzware shag, 10 tot 15 per dag. Natuurlijk hebben we al een aantal keren in deze lange periode getracht te stoppen met roken. De ene keer langer volgehouden dan de andere keer, maar steeds toch weer begonnen. Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is.

Sinds we de E-sigaret als een veiliger en minder ongezond alternatief gebruiken hebben we vanaf dag 1 geen behoefte meer aan tabak sigaretten. We hadden dit niet verwacht. Dus voor ons gaat de spreuk “Start met dampen en stop met roken” volledig op. En we voelen ons er steeds beter bij. Hierdoor ben ik behoorlijk enthousiast geworden over de E-sigaret.

Mijn eerste ervaring met de E-sigaret is simpel. Ik had me in de E-sigaret verdiept, ik kocht er eentje en het werkte. Sindsdien heb ik geen tabak sigaret meer aangeraakt.

De drang om informatie te delen

In de periode voor dat we de overstap maakten naar de E-sigaret, was ik er al intensief mee bezig. Ik probeerde informatie te vinden op internet. Ik zag al gauw door de bomen het bos niet meer. Er waren al heel veel websites over dit onderwerp. Ook best wel veel objectieve, niet commerciële websites. Maar ik vond het destijds allemaal wat onoverzichtelijk. Je krijgt al gauw te maken met groepen doorgewinterde dampers. Zij praten over allerlei onderwerpen die de beginnende damper nog maar weinig zeggen. Zodoende kreeg ik het idee om deze onafhankelijke, informatieve website op te zetten en mijn kijk op de E-sigaret met anderen te delen.

Inmiddels worden we overspoelt met websites over de E-sigaret en E-Liquids. Het lijkt allemaal nog minder overzichtelijk te worden voor de beginner. Maar het neemt niet weg dat ook het aantal zeer goede informatieve websites, YouTube kanalen enzovoorts sterk heeft toegenomen.

Doel van E-Sigaret-dampen.nl

Het doel is op een overzichtelijke en gestructureerde wijze gedetailleerde en eerlijke informatie te geven over de E-sigaret. Inclusief informatie over bijkomende zaken zoals kosten, voor-, nadelen en gezondheidsaspecten en wetgeving. De beginnende damper moet snel de belangrijke informatie omtrent het elektrisch dampen kunnen vinden. De doelgroep is de potentiële damper en de beginnende tot matig gevorderde damper.

Deze website is dus met name interessant voor rokers die een minder ongezond alternatief zoeken. Een minder ongezond alternatief waarbij de rookgewoonte niet volledig hoeft te worden opgegeven omdat dat zo moeilijk is. Het succes van de E-sigaret ligt voornamelijk in het feit dat de handeling hetzelfde is als bij roken. En niet zo zeer in het feit dat je met een E-sigaret nicotine kan consumeren. Iets wat je nu misschien nog verbaasd, maar ook dat wordt uit de doeken gedaan.

12 reacties

 1. Arie

  In plaats van dat je ons nog eens vertelt hoe al die liquids smaken.. want ’t wordt ondertussen al zo’n lange lijst met merken met allemaal een paar handenvol waanzinnige namen, waar zou je je als beginnende e-smoker in godsnaam op moeten (of kunnen) oriënteren! Het is namelijk ook niet alsof ’t internet nou vol bruikbare / leesbare / vindbare reviews staat (integendeel, alles wat je vindt zijn de forums die uit hun voegen barsten van het oeverloos geleuter waar niemand wat van op kan steken als hij of zij wat praktische informatie zoek). Ok tot zo ver.. groet!

  • Hallo Arie,

   Het lijkt wel een beetje op een geïrriteerde reactie. Op de pagina “Over Mij” geef ik slechts een opsomming van de E-Liquids die ik kocht toen ik begon met dampen in september 2013. Ik maak mijn E-Liquids al geruime tijd zelf en koop eigenlijk zelden nog kant en klare E-Liquid. Wat je uit deze lijst zou kunnen opsteken is dat het merk waar ik veel verschillende smaken van heb gekocht, mij in ieder geval goed beviel. Maar smaak is zo persoonlijk dat ik het lekker kan vinden, terwijl jij het vies vindt.

   Aan beginnende dampers adviseer ik altijd een paar tabak smaken te proberen. Omdat de meeste beginners het liefst hun vertrouwde tabak smaak zoveel mogelijk willen benaderen. Maar in principe gelden er geen regels, koop gewoon wat je lekker lijkt. Koop in beginsel kleine hoeveelheden totdat je een paar smaken hebt gevonden die je goed bevallen.

   Daarnaast ben ik van mening dat het internet vol staat met goede informatie. Maar stap je als beginnende damper een forum binnen en lees je toevallig een paar draadjes waar men wat over en weer leutert, dan geef ik je nog gelijk ook.

   Ok tot zo ver…:)

   Groet, Edwin

 2. Cindy

  Hai Edwin,

  Ik ben de laatste tijd weer steeds meer bezig met de e-sigaret en ‘struikel’ daarbij steeds over jouw nuttige site.

  Ik heb mijn Ego starterskit (2013) en Vision Spinner 2 (begin 2015) vorige week ingeruild voor een iStick (20W), en het lukt me nu eindelijk sinds gisteren om de gewone sigaret helemaal links te laten liggen. Ik noem mezelf nog geen ex-roker, daarvoor vind ik het gezien eerdere stoppogingen nog veeeeeel te vroeg, maar wie weet komt dat nog.

  In elk geval bedankt voor de duidelijke uitleg over allerlei technische dingen!

  • Hallo Cindy,

   Dank voor je reactie. Leuk om te horen dat je onze site regelmatig bezoekt. Ik weet dat het elektrisch dampen niet voor een ieder zomaar een geweldig alternatief voor roken is. Het is ook nogal een verschil met inderdaad een hoop technische dingetjes. Toch is dit na een tijdje voor de meesten ook weer gewoon en met de huidige nieuwe apparaten wordt de dampervaring steeds beter. Zo veel beter dat er ook steeds meer mensen spontaan van het roken af geraken. Ik hoop dat je jezelf over een tijdje met trots ex-roker kunt noemen. En mocht je over het een of ander nog vragen hebben, schroom dan niet om deze te stellen.

   Succes en groet, Edwin

 3. Jarno

  Hoi Edwin. Eindelijk een duidelijke en eerlijke website over dampen. Afgezien van mijn goedkope e sigaret die om de haverklap na brand smaakt ben ik nieuw in deze wereld en zoekende na waar ik nu mee moet beginnen.
  Gr Jarno

 4. Bryan

  Edwin… bedankt! Er staat veel info op je website en ik heb daar 2 maanden geleden (toen pas begonnen) gretig gebruik van gemaakt. 🙂

  Ik maak al m’n eigen coils en wil nu beginnen met het maken van m’n eigen vloeistof. 🙂
  Al met al een blije ex-roker, ik rook zelfs minder jointjes omdat ik niet meer kan genieten van de smaak van een joint, wat vroeger dus wel lekker was in vergelijking met een sigaret.

  Komische bij-effect vind ik 🙂

  • Hoi Bryan,

   Eigen E-Liquid maken heb ik nog niet veel over geschreven op de website, maar dat komt nog. Heb daar zelf ook nog niet zoveel ervaring mee omdat ik te weinig tijd heb. Daarnaast koop ik mijn meest gebruikte E-Liquids in grotere hoeveelheden tegen dusdanig lage prijzen dat het verschil met zelf maken qua prijs in ieder geval niet zo veel meer uitmaakt. Maar aan de andere kant is zelf E-Liquid maken natuurlijk een hele leuke bezigheid.

   Zelfs minder jointjes hahaha. Als je niet meer rookt schijnt dat ook niet meer te smaken. Dat heb ik vaker gehoord.

   Succes met het zelf maken van de E-Liquid. En laat me even weten wanneer je een super lekkere E-Liquid hebt kunnen brouwen.

   Groet, Edwin

 5. Jeroen van Kuijk

  Beste Edwin,

  Geweldige site! Wat je getracht hebt ( een overzichtelijke site te maken) is in mijn ogen prima gelukt! Ik bezoek je site regelmatig en gebruik hem als naslagwerk! Keep up the good work!

  • Hoi Jeroen,
   Heel hartelijk dank voor deze reactie! Het is altijd fijn om te horen dat de moeite zich heeft geloond. Ik doe mijn best om het allemaal up-to-date te houden. De ontwikkelingen gaan nogal hard op dit gebied. Leuk dat je regelmatig voorbij komt. See you soon!
   Groet, Edwin

 6. kees meesters

  ha edwin, ik ben verrast, door jouw over iclear 30S, die vind ik met de 16 ende X1 een prima prijs/kwaliteitsverhouding hebben. de itaste svd (60+euro) en liqua liquids zijn voor mij om dezelfde reden toppers. verder zit ik dit weekend te tobben met mn nieuwe ehpro helios rda. heb jij een tip voor info, die net zo simpel en begrijpelijk is, als jouw site. wat betreft kantal, watten, bamboe en weerstand enzo. t dampforum lijkt voor mij te moeilijk. vriendelijke groet kees

  • Hoi Kees,

   Voor wat betreft de iClear 30S: Ik vind hem best prima dampen, de dampproductie en smaak is absoluut niet slecht te noemen. Het probleem wat ik ermee heb is dat hij blijft lekken via de center pin. Ongeacht nieuwe coil of niet, na 5 hijsen loopt me batterij vol met liquid. Misschien heb ik een slecht exemplaar te pakken ofzo.

   Voor wat betreft weerstand: Op de pagina Batterijen, Elektro en E-sigaret en Calculatoren vind je hier alles over. Als je een heel specifieke vraag hebt, dan laat maar even weten. Kanthal, watten en bamboe is een kwestie van uitproberen. Smaak is en blijft natuurlijk persoonlijk. Bamboe geeft een andere smaak als watten, maar wat lekkerder is kan ik niet zeggen, dat is persoonlijk.

   Groet,
   Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *